Jury

Stockholm Fotomaraton bedöms av ett gäng olika jurygrupper. Vi har några som bedömer varje tema för sig, dessa är anonyma, och sen har vi stora juryn som går igenom bildserierna och beslutar om topp 3 och delar ut stjärnor på bildserierna.

Årets jury

Årets jury kommer att presenteras framåt.

Hur arbetar juryn?

Bildserier

Det stora Juryarbetet är att gå igenom alla bildserier och utse den fotograf som presterat bäst genomgående med alla sina bilder fotade i Stockholm Fotomaraton.

Arbetet går till som så att vi samlar ihop en väl kvalificerad jury som tillsammans går igenom alla bilder och utser en vinnare.

Proccessen

Juryn bedömer bildserierna på utskrivna kontaktkartor där en kontaktkarta visar en deltagares alla bilder.

Mikael Almehags vinnarserie i Stockholm Fotomaraton 2015
Mikael Almehags vinnarserie i Stockholm Fotomaraton 2015
Steg 1

Juryn börjar med att få en hög kontaktkartor var, tillsammans med ett ark guldstjärnor. De får sen gå igenom sin hög, sätta en guldstjärna på de som de vill skicka vidare till nästa fas, eller skicka kartorna vidare om de tycker att de inte kvalificerar till nästa steg.

Alla kontaktkartor som får en guldstjärna plockas ut ur högen och läggs separat medans de som personen inte givit en guldstjärna går vidare till nästa jurymedlem. Denna procedur fortgår tills alla i juryn har sett alla kontaktkartor och skickat vidare de som de anser kvalificerar.

Steg 2

Nu plockas alla kartor som inte fått en guldstjärna bort och samma procedur gör om med de kartor som fått en guldstjärna. Jurymedlemmarna får nu endast 5 guldstjärnor var att dela ut vilket gör att efter detta steg är vi nere på topp 25.

Under detta steg brukar juryn gå igenom sin hög, spara de kartor de gillar och skicka vidare resten till nästa person, så de nominerar i sin egen takt och går igenom alla kartor var och en tills de alla plockat ut sina topp 5.

Alla kartor som inte får en ny guldstjärna sorteras sedan bort.

Steg 3

Nu lägger vi ut alla de 25 kartorna som är kvar på ett långt bord och juryn får gå runt och titta på alla bildserier. De noterar ner sina favoriter och vi kör sedan en genomgång där vi går karta för karta och ser om någon vill nominera den till topp 10. Lite diskussion brukar uppkomma men juryn kommer nu fram till vilka som ska få en tredje guldstjärna och bli årets topp 10 i Stockholm Fotomaraton.

Steg 4

Nu ska vinnaren utses!

Vi lägger återigen ut de 10 kvarvarande kartorna på bordet och juryn får nu börja diskutera med varandra för att utse topp tre i årets Stockholm Fotomaraton.

Det brukar bli mycket diskussioner och flyttande av kartor fram och tillbaka innan de tillslut samsas om vilka bildserier som blir etta, tvåa och trea i årets Stockholm Fotomaraton.

Teman

Varje tema bedöms utav en separat jury som består av en mix av människor från olika bakgrund och med olika kunskaper. Ibland så kan det vara en samarbetspartner som utser en sakkunnig och bedömer temat eller så utser Stockholm Fotomaratons ledning en person de tycker passar bra för jobbet att bedöma ett tema.

Målet med detta är att skapa en så diversifierad bedömning som möjligt på de olika temana för varje år vilket gör att vi kan premiera olika bildspråk och fotografer på olika teman.

De separata temana bedöms via dator och bilderna kollas på separat på skärm.

Jury 2021

Ida Lagevik

Mitt namn är Ida Lagevik och jag är förra årets vinnare av Stockholm Fotomaraton. Jag har sen jag var barn känt en dragning åt det kreativa hållet och tillslut var det fotografi jag fastnade för. 2017 studerade jag dokumentärfilm på Ölands folkhögskola och samma år vann jag TellUs filmfestival med en kortfilm. Just nu pluggar jag till sjuksköterska men jag kommer aldrig lägga fotograferandet på hyllan, vart jag än går har jag alltid kameran nära till hands.

Läs mer om Ida

Anna Seidevall Byström

Anna Seidevall Byström arbetar som utställningsproducent på Stadsmuseet i Stockholm. Hennes
arbetsuppgifter har varierat under de dryga 20 åren som hon arbetat på museet
men förmedlandet har alltid varit i fokus.

Läs mer om Anna.

Elin Åberg

Elin Åberg

Elin Åberg är en frilansande bildjournalist och fotograf som arbetar främst för Dagens Nyheter.

I sitt bildspråk förespråkar hon det naturliga ljuset, det intima och det personliga berättandet.

Läs mer om Elin

Emanuel Dahlberg

Emanuel Dahlberg, är en grym porträtt- och naturfotograf med ett stort intresse för att testa retrooptik på nya kameror. På Emanuels Instagram får vi följa hans experimenterande med kameror, fantastiska bilder på människor och otroliga naturbilder.

Dessutom arbetar han som säljare på Scandinavian photo, där han hjälper andra fotografer att hitta ny utrustning.

Läs mer om Emanuel

Mats Andrén

Mats är en fotolärare, fotograf och äventyrare som delar sin tid mellan att jobba på Fotoskolan i Stockholm och resa i världen på egna äventyr.

Ni kan för närvarande uppleva Mats äventyr via hans nya webb där han bland annat delar med sig av när han tog sig från Stockholm till Sydney till fots.

Jury 2020

Fabio Castello

Jag heter Fabio Castello och är förra årets vinnare av Stockholm Fotomaraton! Mitt intresse för fotografi började i tidig ålder, då jag fotograferade analogt och framkallade bilderna själv. Som fotograf är jag mångsidig, jag har ingen favoritkategori som jag ”fastnat i”, utan försöker istället att, oavsett motiv, göra mitt allt för att expandera den konstnärliga sidan av min hjärna.

Mårten Castenfors

Mårten castenfors är sedan 13 år chef på liljevalchs konsthall. Innan dess verksam som konstkritiker i göteborgsposten och svenska dagbladet.

Stina Stjernkvist

Stina Stjernkvist jobbar som frilansande bildjournalist och fotograf, bland annat för TT Nyhetsbyrån och SVT. Hon är även ledamot i Svenska Fotografers Förbund (SFF)

Anna Evenius

Anna är en mycket erfaren fotograf som är proffs på ljussättning och porträtt. Hon jobbat med fotografi hela livet och har de senaste 11 åren jobbat på Scandinavian Photo och hjälp allt från amatörer till proffs att hitta rätt för att ta deras drömbild.

Katinka Bergvall

Katinka Bergvall är antikvarie vid Stadsmuseet i Stockholm. Hon brinner för att tillgängliggöra museets samlingar och Stockholms historia i museets sociala medier och digitala kanaler.