Årets fjärde jurymedlem!

Torsdag och vid det här laget vet ni nog vad det innebär… Dags för årets fjärde jurymedlem – Anna Seidevall Byström!

Vi tog som tidigare en möjlighet att lära känna årets fjärde jurymedlem lite extra genom att ställa några frågor.

Berätta, vem är Anna?

Jag tänker på bilder jämt och har alltid tänkt i bilder, så länge jag kan minnas. Annars kan jag beskrivas som en mångsysslare; utställningsproducent, museipedagog, fotograf, konstvetare, antikvarie, konstpedagog, grafiker, arkivarie och ibland konstnär. Till vardags arbetar jag som utställningsproducent på Stadsmuseet i Stockholm.

Vem är du som fotograf?

Mitt första fotografjobb fick jag redan som 22-åring. Det var som porträttfotograf på Pan Studio på Kungsgatan. Jobbet fick jag efter ett konstant fotograferande från 11års ålder, då jag fick min första kamera. Som porträttfotograf fick jag lära mig hur människor fungerar. Det var på det analoga 1980-talet. På den tiden jobbade jag med fotografi dygnet runt, mycket i mörkrum, det gav en fördjupad känsla för ljussättning.

Men min karaktär gjorde att jag relativt snabbt tröttnade på att ha kunder. Jag ville bestämma över mina egna bilder. Därför sökte jag mig till andra uttrycksformer. Jag lärde mig flera olika grafiska tekniker och började experimentera med bild och installationer. Hela tiden fanns dock en kamera till hands, mitt käraste uttryck är och förblir fotografi.

Jag intresserar mig för ljuset och föredrar att arbeta med naturligt ljus. Motiven varierar, allt är intressant om ljuset är ”rätt”. Mitt fotograferande lever sitt liv tillsammans med andra konstformer som grafik och installationer. Senaste åren har jag plockat fram min analoga Nikon FM2 och jobbar uteslutande med svart/vit negativfilm igen. Det ger mig bättre fokus med färre bilder.

Vad ser du fram emot med att sitta i årets jury?

Jag tycker att det ska bli spännande att få ta del av hur de olika deltagarna löser uppgiften. Jag känner mig nyfiken.   

Vad tror du blir mest utmanande med juryarbetet?

Jag tycker att det ska bli roligt att vara en del av arbetet, utmaningarna tar jag när eller om de kommer.

Kan vi få se några av dina egna projekt och bilder?

Absolut! Här är ett jobb jag gjorde för en italiensk restaurang.

Eller som här, ett av mina egna projekt ”Dockskåpementär” som jag jobbade med 2012-2016 på tema barndom.


Posted

in

by

Comments

One response to “Årets fjärde jurymedlem!”

  1. […] You can read more about Anna and see some of her pictures in the intervju on our Swedish website. […]