Pontus plåtar detaljer

Pontus Österholm, förra årets vinnare. Berätta lite mer om dig själv.

Uppvuxen i Nyköping, bor i vid Hägerstensåsen i Stockholm och jobbar som IT-konsult med att koppla samman olika typer av system. Spelar korpfotboll och är gärna i naturen för både vandring och foto.

Hur började ditt fotointresse?

Min morbror fotade väldigt mycket och var en stor inspiration för mig. Jag köpte en kompaktkamera tidigt, innan mobiltelefonerna gick att fota med, så blev mycket att jag fotade på fester och tillställningarna och det har funnits kvar sedan dess. När jag sedan köpte min första systemkamera så insåg även att jag verkligen gillade det tekniska bakom, så där någonstans var jag fast.

Hur definierar du din fotostil?

Råkar ofta fylla mina foton med för mycket detaljer, har svårt att begränsa mig till det minimalistiska även om det ofta är min ambition innan jag fotar. Så nu har väl det snarare blivit mitt sätt att fota. Främst är det ögonblicksbilder, snarare än att förbereda mig med ”studioarbete”. Street och natur passar mig bra, även om nu natur kanske kräver mer planering (och tidiga mornar) än vad jag är beredd att ge.

Vad är din förväntan på juryarbetet?

Är förväntansfull! Har deltagit i fotomaran flera gånger tidigare så ska bli väldigt kul att få se arbetet från andra sidan.

Vad kommer vara din strategi vara för att hitta vinnaren?

Ser vi till att vinna hela serien så behöver den framförallt hålla ihop på något sätt, då spelar det mindre roll om varje foto är unikt och perfekt, utan fokusera på att skapa en helhet. Annars kan man ju istället satsa på att vinna så många teman som möjligt, då kan serien vara mycket spretigare.

Vad ska man göra för att du ska gilla ens foton?

Försök undvika att fota samma objekt som andra gör, även om det så klart är svårt att veta. Ett tips kan vara att ge upp den första och andra tanken du får på ett tema, för sannolikheten är att många andra tänkt exakt samma sak. Att fota människor brukar vara ett annat bra knep för minska risken att någon tagit samma foto och fråga gärna dom ni fotar om dom blivit fotade tidigare i tävlingen, så ökar ni chansen ytterligare.


Posted

in

by