Årets första jurymedlem!

Det är dags att presentera årets första jurymedlem, vilket inte är någon mindre än förra årets vinnare – Ida Lagevik!

Ida, kan du kort berätta vem du är? 

Jag är sjuksköterskestuderande, född 1996 och uppväxt i Stockholms innerstad. Innan jag började plugga till sjuksköterska för två år sedan har jag jobbat på café, backpackat, pluggat dokumentärfilm på Öland och massa annat skoj.

När började du hålla på med foto? 

Jag har alltid älskat dokumentärfilm och varit väldigt fascinerad av det greppet men det tog ett tag innan jag förstod att det var fotografin i filmerna som jag fastnade för. Min pappa har fotat och filmat mycket under min uppväxt så det har alltid varit närvarande på något sett. Första gången jag faktiskt “upptäckte” fotografi var nog runt 12års-åldern. Då blev bloggar väldigt stort och jag snubblade in på någons foto-blogg. Det var då mitt riktiga intresse började. Min dröm om att bli fotograf har aldrig riktigt försvunnit sedan dess.

Har du en särskild fotostil? 

Jag har alltid känt en dragning till det socialrealistiska och “fulsnygga”. Motsatsen till det retuscherade och förskönande fotografierna. Jag vill ofta fota människor i deras naturliga miljöer då verkligheten och livet är det som inspirerar mig mest. Jag tycker om att ha en melankolisk och vemodig ton i mina bilder. En stor inspiration är filmen Paris Is Burning samt fotografen Vivian Maier.

Vad ser du mest fram emot med att sitta i årets jury?

Lyxen att få bläddra bland massvis med bildkartor och insupa konstverk från flera hundra olika fotografer. I år kommer det även att vara tillåtet att fotografera med mobiltelefonen vilket öppnar upp för nya möjligheter och det ska bli otroligt spännande att se hur det kommer att användas bland årets deltagare!


Posted

in

by