Temavinnarna i Stockholm Fotomaraton 2022

Den 15e oktober delades priserna ut för årets Fotomaraton. Vinnarna hittar du här. Nedan finns alla temavinnare inklusive vilka bilder som kom tio i topp.

Tema 1: Mitt deltagarnummer

Vinnare: Elias Bäckström

Motivering: Ett riktigt streetphoto, taget med planering men känns som om det är taget i flykten. Numret är bara en del av bilden, och blir därmed en spännande historia om fototillfället.

Tema 2: Det okända Stockholm

Vinnare: Linn Ekholm

Motivering: Ett suggestivt närmande av det okända Stockholm där det oklara lyfts fram genom både bortstötning och poetisk inbjudan.

Tema 3: Kaka på kaka

Vinnare: Bo Reinerdahl

Motivering: Tjejen till vänster vittnar om att tre paraplyer känns lite kaka på kaka. Vi håller helt klart med och en bild som är både vacker, livlig och skickligt tagen i precis rätt sekund gör den bara bättre.

Tema 4: Grön

Vinnare: Liela Ramazanova

Motivering: När jag tänker på färgen grön så går mina tankar, som så många andras, till naturen och allt som växer där. Hur fullt av liv denna färg är, fylld av energigivande glädje. På samma sätt som jag kan reagera att jag går runt och dum-ler när jag en försommarkväll går runt och inser att det äntligen blivit grönt omkring mig, så ler jag glatt över denna kvinnas energi och glädje. Men det absolut första jag reagerar på är hennes otroligt “poppande” glasögon och hur det gröna lyfts än mer från hennes kläder.

Tema 5: Blå

Vinnare: Julia Carlsson

Motivering: Ett vackert och närgånget foto där blommans blåa kronblad lägger till ett ytterligare djup på ett redan ögoninfallande porträtt.

Tema 6: Postpandemi

Vinnare: Mikael Carlsson

Motivering: Vi minns nog alla hur det kändes när pandemin härjade i vårt samhälle och hur saker och ting sattes på paus. Restriktioner och avstånd var ord som hörde till vardagen och umgänge mellan generationsgränserna var begränsade. Fotografen har komponerat ihop en bild som fångar ögonblicket när två generationer möts igen. Kanske är det en morförälder som skakar hand med sitt barnbarn? Eller skakar barnet hand med sin idol?

Tema 7: Kajhäng

Vinnare: Elizaveta Pronina

Motivering: En bild som fångar temat väl, lockar fram känslan av sommarens sköna kajhäng mitt i vår vackra huvudstad och som man gärna drömmer sig bort till.

Tema 8: Honungsfälla

Vinnare: Daniel Almgren

Motivering: Tittar man upp “honungsfälla/honeytrap” så får man veta att det har sina rötter i spioneriets värld, där någon attraktiv söker att använda sin skönhet, kanske rentav med sexuella inslag, för att tillskansa sig information, oftast något med illegal eller sexuell stämpling till sig. Vinnarbilden valdes då den bjuder in till något exotiskt och extravagant (skönhet) men kanske inte alls kommer leverera det. Den mörka interiören och knappt synlige individen i bilen ger mig ett intryck av något hemligt fuffens som försigår innan passageraren satt sig i baksätet.

Tema 9: Måla med ljus

Vinnare: Christer Brandt

Motivering: Ljuset och reflektionerna i kompositionen skapar en intressant ingång i bilden. Utförandet för tankarna tillbaka till 60- och 70-talets reportagefotografering.

Tema 10: Stadsdjur

Vinnare: Ola Asteman

Motivering: Tycker fotografen har tolkat temat riktigt fint, en bild som skulle kunna vara en klassiskt naturfoto, men bakgrund/skärpedjup gör att bilden skevar och man förstår att man är i en urban miljö, utan att ha en stadssiluett eller liknande i förgrund/bakgrund.

Tema 11: Musikglädje

Vinnare: Lars Nordin

Motivering: Härlig kreativ rörelseoskärpa! Musikglädje, ett tema som kan inbjuda till en fototeknisk lek med tid där ju mer oskärpa desto bättre – Här ger den en känsla av rörelse och liv. Vinnarbilden har en lekfull oskärpa med en glimt i ögat av ren glädje. Där och endast där kan vi ana en skärpa och därmed fokus i bilden och även temat. Oskärpan är skapad genom extra tid men känns spontan. Fotoglädje + musikglädje enat i en bild. Grattis!

Tema 12: Röd

Vinnare: Angelica Suiste

Motivering: Fotografen använder spegelbilder och ljus på ett smart sätt, med vattendropparna på marken som skvallrar om den regniga dagen.

Tema 13: Val

Vinnare: Sofia Örberg

Motivering: Vad väljer du och vad står på spel? Ska vi låta slumpen avgöra våra val? En fint komponerad bild som visar ett klassiskt sätt att välja.

Tema 14: Gul

Vinnare: Helen Blomgren

Motivering: En bild som står ut där det gula liksom överfaller en. Fint utsnitt, målerisk känsla i fotot.

Tema 15: Energi

Vinnare: Johan Asplund

Motivering: Energi kan tolkas på många sätt och det är fantastiskt att se allas bidrag på hur de tolkat energi. Det kan vara el som håller vår teknologi levande, det kan vara intag av mänsklig energi i form av så väl näring som skratt eller rent av bristen på energi. Men av alla bilder som sticker ut var det klart denna som gav mig mest energi. Ett förevigande av en stad som inte sover, fasten solen gått ner så ser vi liv, rörelse och ljus.

Tema 16: Hemlängtan

Vinnare: Nichlas Behrmann

Motivering: Att längta hem kan betyda olika saker för olika personer. Fotografen har med sitt låga fotoperspektiv och färgtemat lyckats fånga vad det kan innebära att längta till ett hem.

Tema 17: Förgrund

Vinnare: Sofia Örberg

Motivering: Vinnaren på temat förgrund är denna välkomponerade bild där förgrunden och bakgrunden kompletterar varandra på ett snyggt och smart sätt.

Tema 18: Vrak

Vinnare: Timjan Wall

Motivering: En ögonblicksbild som gör oss medvetna om tidens gång och fångar magin i det förfallna på havets botten.

Tema 19: Meningslöst

Vinnare: Larisa Freivalds

Motivering: Fotografen har tänkt utanför boxen med tolkningen av temat och lekt med linjer, vilket skapar en enkel bild med snygga kontraster.

Tema 20: Brun

Vinnare: Thomas Atterberg

Motivering: Att vinna med en svartvit bild på ett färgtema kan vara svårt. Där gäller det att få bilden att berätta på ett snyggt sätt att här ska det vara brunt. Det har fotografen lyckats med i denna bild där hen har skapat ett riktigt snyggt stilleben med fint ljus och brunt i fokus.

Tema 21: Ruffigt

Vinnare: Ola Asteman

Motivering: En dubbelbottnad bild som leker med ord och kastar vilt hopplöshet och allvar med hopp och humor. Vad är det som händer egentligen? Vad det än är så behövs det.

Tema 22: Snygging

Vinnare: Anna Käll

Motivering: Bilden fångar på ett snyggt sätt en vardaglig situation av en stilig och gåtfull man. Kompositionen är välavvägd med en harmonisk omgivning och detaljer som sticker ut, vilket driver på nyfikenheten hos åskådaren.

Tema 23: Målmedveten

Vinnare: Johan Asplund

Motivering: En bild som stack ut från alla andra och har en härlig “Nu jävlar känsla” i sig.

Tema 24: Färglös

Vinnare: Ola Asteman

Motivering: En plats som ofta associeras med färglöshet, men där staden försöker sätta färg, har fotografen fångat med sitt vanligaste djur – även det en färglös flygare.

Grattis alla vinnare och alla ni som fick era bilder på topp 10!


Posted

in

by

Comments

One response to “Temavinnarna i Stockholm Fotomaraton 2022”

  1. […] Den 15e oktober så delades årets priser ut. Du kan kolla alla temavinnarna här. […]