Moral och etik

[:sv]Stockholm Fotomaraton är ett stort event som involverar många människor och organisationer.

Idag är eventet mycket omtyckt utav de flesta och vi vill väldigt gärna fortsätta vara ett omtyckt arrangemang. För att behålla vår goda status krävs det av oss och er som fotar att vi tänker mycket på hur vi beter oss när vi fotograferar ute på stan.

Vi MÅSTE vara ordentliga med att respektera till människors personliga integritet och privatliv.

Vi MÅSTE tänka på att det är känsligt att fota barn och ungdomar.

Vi MÅSTE komma ihåg att fotografering som kan uppfattas kränkande kan vara olagligt.

Vi MÅSTE tillfråga vuxen om tillåtelse innan vi fotograferar barn och unga.

Och hur löser vi detta? 

Jo vi frågar personerna vi ska fota eller kanske redan har fotat. Vi berättar att vi är med i en fototävling och att denna bilden på personen kommer att göra så att du vinner. Vi kanske ger personen lite information om fotomaran och er egen mailadress så ni kan höras senare om huruvida bilden gav dig ett pris.

Vi MÅSTE komma ihåg att visa respekt för våra fotoobjekt. Det blir så mycket trevligare då.

Se frågan som ett perfekt tillfälle att visa ditt vackra leende och sprida ordet om fotomaran.

Genom att göra detta kan vi tillsammans skapa en god stämning och visa hur riktiga fotografer beter sig när de fotar.

Stockholm Fotomaraton är en del utav Stockholms Kulturfestival och inom denna finns även en ungdomsfestival som heter We Are Stockholm. Tyvärr har det tidigare år visat sig att oseriösa fotografer (ej fotomaratondeltagare) har strosat runt och på festivalområdet och försökt fotografera barn och unga i känsliga situationer. Detta har resulterat i att säkerhetsstyrkan som har hand om Stockholms Kulturfestival håller ordentlig uppsikt över alla fotografer som rör sig på festivalområdena.

Detta gör det hela detta bara ännu viktigare. Vi vill kunna fortsätta vara en del utav denna folkfest.

Deras vakter är informerade om att Fotomaran äger rum. De är informerade om att våra deltagare ska ha en nummerlapp väl synlig. Vi vill därför att ni är lyhörda om ni kontaktas av vakter och respektera deras instruktioner. De gör sitt jobb och finns där för er och alla andras säkerhet. Vi vill därför också be er undvika att fotografera barn och unga inom festivalområdet.

Tillsist

Med detta menar vi inte att ni inte får fotografera människor eller barn och unga. Vi vill bara att ni gör det på ett bra sätt. Fråga innan eller i värsta fall efter. Använd din nummerlapp som en anledning och fråga med ett leende så får du se att ett ja inte är långt borta.

Tänk efter och tänk på hur du skulle känna om det var du som var på bilden.

Tack på förhand för visad respekt.[:]


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *