Vinnarna av Stockholm Fotomaraton 2021

Alldeles nyss presenterades vinnarna av Stockholm Fotomaraton 2021, en fototävling där hundratals fotografer i alla åldrar den 21 augusti utmanades att under 8 timmar tolka 8 bilder på 8 teman.

Alla deltagarnas bilder, inklusive vinnarnas i storformat, hänger nu på Stadsmuseet i Stockholm.

Vinnarna delas upp i serievinnare som tagit det serieövergripande bästa bilderna och temavinnare som gjort de bästa bilderna eller tolkningarna på ett av de åtta temana.

Serievinnare 2021

Serievinnarna är dem Stockholm Fotomaratons stora jury bedömt har de som helhet bästa serierna.

1a plats
Vinnare av Stockholm Fotomaraton 2021
Pontus Österholm

Juryns motivering: Fotografen har lycktas fånga känslan av Stockholm genom att möta olika människor och situationer. Fotografen har också tolkat årets teman och gjort en dokumentär serie som håller ihop i känsla och liv.

2a plats – Anton Winberg


Juryns motivering: Fotografen har lyckats skapa en filmisk känsla med ett snyggt ljus och stark komposition. Juryn tycker att fotografen har hittat det intressanta i det enkla.

3e plats – Malte Lenz

Juryns motivering: En väl sammanhållande serie där fotografen har fångat årets teman mycket väl. Hen har också öppnat upp för humor i en snygg serie.

Temavinnare 2021

Temavinnarna är dem som av våra olika jurygrupper bedömts ha de bästa tolkningarna av respektive tema.

Tema: Söderanda – Martin Kull


Juryns motivering:
En komposition som ger både en känsla av närhet och kontakt samtidigt som miljön tydligt placerar personen mitt i hjärtat av söder.

Tema: Skatt – Anton Hedström

Juryns motivering: Vad är skatt för dig? Under bedömningen av tema skatt fick vi många skratt och noterade intressanta sätt att se på ordet skatt. Men en bild fick oss att skratta igenkännande… Känslan av att sitta där och riva i håret när vi ska försöka komma fram till vad man ska fylla i deklarationen de där åren man gjort något extra. Dessutom är bilden snyggt komponerad med alla detaljer. En värdig vinnare på tema skatt!

Tema: Vänskap – Tamas Levai

Juryns motivering: Vinnarbilden har både bra komposition och humor, och temat vänskap lyser igenom starkt. Den har även en representation av tiden vi liver i nu, med både teknik och coronaanpassade aktiviteter i fokus.

Tema: Hunger – Ingela Ulmestedt

Juryns motivering: På en hamburgerrestaurang med maten i en påse på bordet framför sig så är hungern fortfarande kyssen och kärleken i denna bild. Fotografen har fångat ett fint ögonblick i livet där rörelseoskärpan i bilden förstärker känslan av hunger för vad de vill ha.

Tema: Motsatser – Anna Kilander

Juryns motivering: Det gamla och det nya möts på ett fascinerande sätt. En spännande teknik och komposition där ljus, mörker och kontraster skapar en bild med många dimensioner

Tema: Framtidens kulturarv – Micke Hellström

Juryns motivering: En bild det är lätt att förlora sig i. Den äldre butiken som erbjuder science fiction, mitt i Gamla stan. Hur kan det skilja sig mellan generationer? Blickar vi tillbaka är det lätt att bli full i skratt över vår ungdoms science fiction. Och blickar vi framåt är det lätt att känna en mix av nyfikenhet, spänning och viss oro. En bra ögonblicksbild som fångat både tema, plats och människor.

Vad blir nu Framtidens kulturarv?

Tema: Trängsel – Tobias Larsson

Juryns motivering: Bilden känns väldigt autentisk och tagen i stunden. Det händer väldigt mycket i bilden och fotografen har på ett snyggt sätt lyckats fånga känslan av trängsel.

Tema: Mitt deltagarnummer – Stefan Poon

Juryns motivering: Bilden är skickligt arrangerad, en kreativ ide med perfekt timing. Juryn föll för att deltagarnumret är i fokus, samtidigt som bilden känns tagen ur verkligheten.

Foto på vinnarna: Niklas Storm


Posted

in

by