Temavinnare 2023

Tema 1: Mitt deltagarnummer/My participation number

Vinnare: Stefan Poon

Juryns motivering: Denna vinnande bild imponerar med sin kreativa tolkning av temat. Fotografen har på ett subtilt och samtidigt tydligt sätt fångat siffrorna, och gör att det nästan inte går att avgöra huruvida den är arrangerad eller inte. Genom att använda sig av konstnärlig komposition och ljussättning har fotografen lyckats skapa en visuell berättelse som väcker nyfikenhet. En välförtjänt vinnare som visar hur konst och fotografi kan ge en ny dimension åt det vardagliga.

Tema 2: Födelsedag/Birthday

Vinnare: Niclas Andersson

Juryns motivering: Vacker tolkning av temat som inte bara speglar dagen för födelsen utan själva ögonblicket. Skickligt fotograferad där ljussättning, färger, bakgrund och motiv samspelar. Spänningen som ligger över bilden att ägget när som helst kan kläckas lite till är fantastisk.

Tema 3: Ledare/Leader

Vinnare: Christer Brandt

Juryns motivering: Bland alla fina tolkningar av vad en ledare är stod vinnaren tydligt ut. Fint komponerad och mitt i action, där en person visar vad det är att vara ledare – att ta hand om sin grupp på olika sätt.

Tema 4: Gemenskap/Community

Vinnare: Reine Järletun

Juryns motivering: Vinnarbilden fångar kärnan av gemenskap och glädje på ett väldigt bra sätt. Den skildrar en ögonblicksbild av en stor och sammanhållen grupp av människor som delar en rolig upplevelse. En vacker hyllning till samhörighet och den glädje som uppstår när vi är tillsammans.

Tema 5: Törst/Thirst

Vinnare: Åsa Erixon

Juryns motivering: Med en stämningsfull bild som fångar det vackra ljuset och ögonblicket av öltappning, öppnar vinnarbilden våra sinnen för en alldeles speciell upplevelse. Som vi på Spritmuseum så törstar efter!

Tema 6: Den lilla staden/The small city

Vinnare: Marie Crona

Juryns motivering: Den stora, stora staden kan plötsligt bli liten för ett ögonblick. Precis lagom för ett par vänner att träffas i sin egen värld, mitt i allt.

Tema 7: Under broar/Under the bridges

Vinnare: Jonas Svedberg

Juryns motivering: Ett vardagligt ögonblick i Stockholms stadsbild där temat “Under broarna” vävs sömlöst in i motivet.

Tema 8: Mitt Stockholm Fotomaraton/My Stockholm Photomarathon

Vinnare: Björn Wiklander

Juryns motivering: Att delta i Stockholm Fotomaraton är verkligen en utmaning som blir vad en gör det till. Här har fotografen visat hur kul det kan vara att delta, och att det mesta blir roligare tillsammans.

Tema 9: Ljusets hastighet/Speed of light

Vinnare: Ola Lindgren

Juryns motivering: En cool ljuseffekt ihop med en person som rör sig med ljusets hastighet och är på två ställen ”samtidigt” – det omöjliga blev möjligt!

Tema 10: Skärpa/Sharpness

Vinnare: Helen Blomgren

Juryns motivering: En närgången och annorlunda bild som med enkla medel fångar temat, skärpa, i uppgiften med humor och dokumentärt berättande. Bildens komposition och språk talar om för betraktaren vad temat är utan att skriva denne på näsan.

Tema 11: Artificiell intelligens/Artificial intelligence

Vinnare: Helen Blomgren

Juryns motivering: Förmodligen ett av Fotomarans svåraste teman detta år där många hade svårt att finna kreativiteten. Just därför var detta bidrag en härlig upplevelse där en snygg bild leder till både eftertanke och skratt.

Tema 12: Rörelseglädje/Joy of movement

Vinnare: Anna Mellstrand

Juryns motivering: Ett leende fångat mitt i rörelsen, mitt i steget.

Tema 13: Extrem/Extreme

Vinnare: Sabina Dahlin

Juryns motivering: Bilden återspeglar den nuvarande övergripande situationen här i Stockholm såväl som över hela världen är att vi har mycket att bära och springa mot framtiden med, men omfattningen av situationen har överskridit gränserna/kapaciteten. I grund och botten: vi behöver fokusera på hållbar resurshantering.

Tema 14: Stad i ljus/City in lights

Vinnare: Niklas Dahlin

Juryns motivering: Ja, vad menas egentligen med stad i ljus? Ska det vara på dag eller natt, morgon eller skymning?

Vilka är vakna på morgonen, vilka är vakna på natten? Vilka finns där för människor dag som kväll? Vilka är det som lyser upp för människor under dygnets alla timmar, i vått och torrt?

Fotografen har fångat en rolig tolkning på temat stad i ljus, har helt gått utanför boxen och tänkt, vilka kan servera en halv special dygnet runt och göra människor i staden mätta och glada?

Tema 15: Markering/Indication

Vinnare: Ola Asteman

Juryns motivering: En stark bild som markerar hur vi antingen är innanför eller utanför. En direkt och skön stil av snapshot mitt i staden och därmed också den verklighet vi lever under i staden.

Tema 16: Kort & gott/Simply put

Vinnare: Jessica Penther Ryttberg

Juryns motivering: Härlig tematolkning som kort och gott har allt i ett, enkelhet, linjer som pekar mot en kort korv med bröd som förhoppningsvis smakar lika gott som den ser ut. Det stökiga möter det stilrena och tanken bakom bildens komposition lyfter bilden ännu högre.

Tema 17: Barnsligt/Childish

Vinnare: Jenny Lindgren

Juryns motivering: Bra observerat, en träffande framställning av att ha en “barnslig” attityd (även om det kanske inte är så), att strunta i (eller vara vårdslös) och även en humoristisk pik mot mycket allvarliga och viktiga instruktioner – ”här dansar djävulen i detaljerna/devil at work”.

Tema 18: Försvar/Defence

Vinnare: Thomas Atterberg

Juryns motivering: Bilden är en avvägd komposition vilken genom att visa Drottninggatans normalt tätt trafikerade gångstråk öde skapar ett suggestivt och främmande uttryck. Pollarna i gaturummet befolkar ensamma gatan annars osynliga bland människorna. Likt försvarande murar mot en förnummen men okänd fiende mellan oss som betraktare och Riksdagskomplexets triumfport. En bild som som med övertygande skärpa gestaltar det obekanta i det skenbart välbekanta.

Tema 19: Värme/Heat, warmth

Vinnare: Melvin Stjärnkvist

Juryns motivering: På temat värme/heat har fotografen lyckats fånga ett ögonblick där man känner värmen i omfamningen på bilden.

Tema 20: Vattenspegel/Water mirror

Vinnare: Pia Tibblin

Juryns motivering: Vinnaren av temat ”Vattenspegel” har fångat en enkel men vacker komposition där konkreta linjer i kedjan möter en abstrakt figur i form av en spegling på vattenytan. Betydelsen kan vara dubbelbottnad, där de två motiven antingen kan ses som en skiljeväg, eller ett möte.

Tema 21: Harmoni/Harmony

Vinnare: André Gündel

Juryns motivering: Bilden visar harmonin mellan människor, djur och naturen. Den fångar också en av Stockholms signaturvyer: floden.

Tema 22: Samhällsnytta/Benefit of society

Vinnare: Pontus Österholm

Juryns motivering: I ett land som räknas till ett av de mest ensamma länderna i världen, i en tid där elektroniska skärmar dominerar kommunikationen, är det en viktig uppgift att skapa mötesplatser. Fotografen har med sitt motiv och sin komposition under ett ögonblick fångat utmaningen vi står inför. Främmande och frånvända så länge vi inte tar klivet in i värmen.

Tema 23: Fniss/Giggle, chuckle

Vinnare: Ola Nilsson

Juryns motivering: Detta fotot vitnar om enkelheten i att fånga temat fniss på ett tidlöst och humoristiskt sätt. Att trilla på ett bananskal kommer altid vara en källa till skratt.

Tema 24: Inflation/Inflation

Vinnare: Linn Ekholm

Juryns motivering: Fotografen har med snygga färger och former lyckats fånga innebörden av hur pengar minskar i värde. Bilden är verkligen tagen i rätt sekund; där svärtan skvallrar om att motivet skulle kunnat tappa sitt värde helt om bilden tagits senare.


Posted

in

by