Stina Stjernkvist

Jurymedlem: Stina Stjernkvist

Söndag och hög tid att presentera årets tredje Jurymedlem

Stina Stjernkvist jobbar som frilansande bildjournalist och fotograf, bland annat för TT Nyhetsbyrån och SVT. Hon är även ledamot i Svenska Fotografers Förbund (SFF)

Vi är väldigt glada över att ha Stina med i årets jury och vi har tagit oss tid att ställa henne några frågor:


 – Kan du kort berätta vem du är? 


Jag tog examen som bildjournalist från Nordens Fotoskola 2017 och har sedan dess jobbat på heltid som frilansfotograf, mycket för TT Nyhetsbyrån och SVTs Melodifestivalen. Det är ett utvecklande jobb där varje dag är unik och det gäller att hantera varje ny situation på bästa sätt. Jag gillar människor (oftast), fint ljus, reflektioner och när tillvaron har puls. 


 – När började du hålla på med foto? 


När jag var yngre tänkte jag att jag skulle bli dansare, jag dansade nästan veckans alla dagar. På föreställningarna var det ibland lite dötid mellan att man skulle vara inne på scenen. Då tog jag med min pappas kamera och fotograferade under tiden. Jag plåtade de andra dansarna som värmde upp och väntade nervöst och tyckte det var en magisk stämning att försöka fånga. Men egentligen var det inte förrän 2013 när jag fick mitt första sommarjobb som fotograf på Allsång på Skansen som jag visste att fotografi var någonting jag ville syssla med på heltid. 


 – Har du en särskild fotostil? 


Nej. Eller ja, det kanske är ofrånkomligt i och med att jag är jag, men inget medvetet manér. Som bildjournalist tycker jag att det är nödvändigt att följa berättelsen och ha den ”stil” som passar bäst för varje historia. Mina bilder handlar inte om mig.


 – Vad ser du mest fram emot med att sitta i årets jury?


Att titta på bilder och diskutera dem, det kan jag aldrig få nog av! Att titta på andras bilder ger mig ofta insikter om mitt eget fotograferande. Och sen har jag hört att det finns fika också. 😉


Posted

in

by