Jurymedlem: Fabio Castello

Idag har vi äran att få presentera årets första jurymedlem och tillika vinnaren av Stockholm Fotomaraton 2019 – Fabio Castello! Nyligen fick vi möjlighet att ställa några frågor till honom.

Kan du kort berätta vem du är?

Jag kallar mig själv för internationell; jag bor i Stockholm, är född och uppvuxen i Brasilien och har en familj som ursprungligen är från Italien.

Jag har den stora fördelen att både ha en fantastisk, smart, vacker och stark fru samt två underbara döttrar, vilka båda är i tonåren och till min glädje brås på sin mamma. Jag är oerhört stolt över kvinnorna i min familj och försöker så ofta jag kan att fotografera dem, för att dokumentera vårt liv och för att skapa konst.

Min karriär inom mitt arbete började jag för 27 år sedan som ingenjör på Scania i São Paulo, Brasilien. Jag har arbetat i olika länder och just nu har jag min bas på Scanias huvudkontor i Södertälje, Sverige.

När började du hålla på med foto?

Mitt intresse för fotografi började i tidig ålder, då jag fotograferade analogt och framkallade bilderna själv. Det ser jag som en bra grund att ha, när jag inte kort därefter växlade över till den digitala världen. Jag har hört från andra att jag var en ”early adopter” av den digitala teknologin, min första kamera var Canons första EOS D30 (2000) med sina suveräna 3.1 megapixlar.

Har du en särskild fotostil?

Som fotograf är jag mångsidig, jag har ingen favoritkategori som jag ”fastnat i”, utan försöker istället att, oavsett motiv, göra mitt allt för att expandera den konstnärliga sidan av min hjärna.

Som ingenjör är det inte den delen av hjärnan jag använder oftast i mitt dagliga arbete, så när jag har en kamera i handen växlar jag över från arbetslivets logiska tänkande till det konstnärliga och vackra. För mig är det en otrolig känsla att kunna växla över, och jag försöker översätta den känslan jag har till bilderna jag tar även om jag också får in små spår av tekniken inom till exempel komposition, symmetri, motiv, linjer och så vidare.

Hur kom du i kontakt med Stockholm fotomaraton?

Efter flytten till Sverige letade jag efter grupper och andra möjligheter där jag kunde fortsätta utveckla mig vidare inom fotografi.

Jag blev av en Scania-kollega tipsad om Stockholm fotomaraton och har deltagit i tävlingen varje år sedan dess.

Vad som utmärker Stockholm fotomaraton, från det jag har upplevt tidigare, är att upplägget är spännande, utmanande, krävande och alldeles fantastiskt i hur vi som deltar tillåts vara kreativa inom tydliga ramar.

Kul att höra! Har du något tips på hur du brukar tänka när du får ett tema på Stockholm Fotomaraton?

För mig, som har svenska som andraspråk, blir teman med svenska uttryck en mycket stimulerande uppgift. Jag påbörjar varje uppgift med att ta några steg bakåt och försöker på riktigt förstå och lära mig ordets betydelse, sätter det i kontext med benämningar jag känner till sedan tidigare, tar hänsyn till kulturella aspekter och utifrån alla dessa perspektiv landar jag, ofta relativt snabbt, i vad det menas för mig och hur jag visuellt ska presentera det.

Vad ser du mest fram emot med att sitta i årets jury?

Jag har deltagit i Stockholm fotomaraton sedan 2017. Efter 3 år av deltagande hade jag äran att vinna Stockholm fotomaraton 2019, vilket möjliggjorde att jag nu får vara med och ge min input och se andra utvecklas genom att sitta i juryn för Stockholm fotomaraton. Jag vet redan nu att, för mig, kommer det att innebär att jag kommer att få lära mig mängder av mina jurykollegor och av kommande deltagare i fotomaran, vara rättvis och disciplinerad i bedömningen av deltagares bilder och vara imponerad av all fantastisk konst jag kommer att få ta del av.

Tack så mycket Fabio, vi ser fram emot att ha med dig i juryn för årets Stockholm Fotomaraton!


Posted

in

by