Jury 2024: Sabina Dahlin (förra årets vinnare 24-timmars)

Berätta lite om dig själv, vem är du och vad gör du till vardags?

Jag är en person som tycker att världen är till för att upptäckas och mysterium är till för att lösas! Jag knäcker koder, gillar siffror och logik, står på händer, fascineras av människors beteenden och lär känna nya platser till fots. Tempot får gärna vara högt – såklart med några väl inplanerade pauser för återhämtning. 

Jag är utbildad ingenjör inom elektroteknik som nu för tiden jobbar som teknikområdeschef för ett härligt gäng mjukvaruutvecklare och systemingenjörer – men jag fantiserar ibland om att bli detektiv eller öppna B&B i södra Europa.  

Hur började ditt intresse för fotografi?

Jag tror att det alltid har funnits där, mer eller mindre aktivt. Ett av mina starkaste minnen från min barndom är mormors många fotoalbum – jag kunde sitta och bläddra i timmar och det kändes som att få insyn i en värld och en tid som sedan länge var förbi. Under tonåren fotograferade jag en hel del själv och spenderade otaliga timmar av min fritid i skolans mörkrum med egna fotoprojekt.

Vad är det bästa med fotografi enligt dig?

Jag var på en Anders Petersen-utställning för ett tag sedan och råkade överhöra ett samtal mellan två äldre herrar som studerade ett fotografi föreställande en snötäckt kyrkogård med flertalet tydliga fotspår i snön. “Den här gillade jag!”, utbrast den ena herren för att fortsätta: “Jag tror att människorna i gravarna har gått upp och hälsat på varandra och lämnat spåren i snön!”. Det är exakt det där som är det bästa med fotografi! Vad du ser och hur du tolkar är din egen upplevelse! Du som fotograferar har en tanke och en känsla som i sin tur skapar en kanske helt annan berättelse och känsla hos de som ser resultatet. Rätt och fel, fint och fult, nu och då – gränserna suddas ut. 

Hur skulle du definiera din egen fotostil?

Genomtänkt med magkänsla och lite underfundig. Jag ser ofta hur jag vill ha bilden innan jag ens har börjat fotografera. Det ska vara bra komposition och inte stökigt. Jag lägger gärna lite tid på efterbehandling. Men jag är en riktig gröngöling som fotograf! Jag lär mig hela tiden och utvecklas både i vad jag gillar och hur jag fotograferar.

Vad är din förväntan på juryarbetet?

Jag förväntar mig att få se massor med intressanta tolkningar och stilar! Bilder jag kommer att minnas länge och bilder jag snabbt kommer att glömma. Är övertygad om att jag kommer att bli väldigt inspirerad både av de som tävlar men också av övriga i juryn. 

Vad ska jag tänka på för att du ska välja ut mina bilder?

Helhetsintrycket och bra komposition. Tänk gärna något varv extra på temat och gå inte på första idéen, eller andra. Jag är inte så mycket för människor som blir fotograferade utan samtycke – det är skillnad på candid och smygfoto! Nackar och ryggar är motiv som sällan får mig på fall. 

Om jag vill följa och bli inspirerad av dig, var kan jag göra det då?

Jag visar en del av mina bilder på instagram under namnet “@bilibim_photo” och när tillfälle ges så deltar jag gärna på Stockholm fotomaratons olika event, till exempel Stockholm by camera som körs med utgångspunkt Scandinavian Photo i Stockholm nästan varje lördag!  

Sabinas vinnande serie 2023

Posted

in

by