Jury 2024: Pi Frisk

Vem är du och hur började ditt intresse för fotografi?

Jag heter Pi Frisk och jobbar som bildredaktör och då och då som fotograf på Dagens Nyheter. Mitt intresse för fotografi började redan i tonåren då jag fotograferade mina vänner, deras hästar och annat som jag tyckte var intressant. Redan i gymnasiet valde jag fotografisk inriktning och jag är kvar på samma bana. Och jag fotograferar faktiskt fortfarande hästar, bland annat EM i hoppning förra sommaren.

Vad är det bästa med fotografi enligt dig?

För mig är fotografi mycket mer än själva bilden. Det är mötet med personen jag fotograferar, utforskandet av ljuset och rummet. Det är lekfullheten och kreativiteten, att man aldrig riktigt kan planera vad man kommer hem med för bilder eller upplevelser.

Hur skulle du definiera din egen fotostil?

Jag fotograferar främst dokumentärt och har ingen speciell stil som fotograf. Vad som händer framför kameran och vad jag vill förmedla får avgöra. Genom att anpassa mig efter situationen fortsätter arbetet vara utmanande och spännande.

Har du en bild som du är särskilt stolt över? Varför?

Det finns flera bilder i mitt arkiv jag är stolt över att jag tagit. Men det handlar oftast inte om hur bilden ser ut, utan om att ämnet var viktigt eller att det var ett minnesvärt möte. Jag minns bland annat Abibatu från Sierra Leone som inte bara själv insjuknade i ebola, utan gjorde henne och 11 000 andra barn föräldralösa. Eller Paula Junhov Rindberg som kämpat mot ätstörningar, missbruk och skador och trots det blivit bäst i Norden på tyngdlyftning. Ett annat minne är när Henrik von Eckermann och hans häst King Edward blev världsmästare i hoppning 2022.

Vad är din förväntan på juryarbetet?

Jag ser fram emot arbetet och ser framför mig en kavalkad av spännande bilder. Jag hoppas att det blir en bra och levande diskussion tillsammans med mina jurykollegor.

Vad ska jag tänka på för att du ska välja ut mina bilder?

Bilden ska väcka något hos mig! Det kan vara en blick, ett spännande ljus eller kanske en oväntad situation. Jag vill kunna se på bilden länge.

Om jag vill följa och bli inspirerad av dig, var kan jag göra det då?

Läs Dagens Nyheter! Eller följ mig på instagram @pifrisk

2015-07-04 Köping. I april 1986 exploderade den fjärde reaktorn i kärnkraftverket i Tjernobyl och hundratusentals människor drabbades. Än i dag är förhållandena svåra för stora delar av befolkningen i närområdet. Den här sommaren har 27 barn från Vitryssland rest till Sverige för att få uppleva en sommar utan krav. Lilja Sakharuk och Dasha Barmuta i sitt rum. Barnen reser utan sina familjer och känner oftast inte varandra när de kommer till lägret.
2024-01-13 Riksteatern i Hallunda. Cirkus Cirkör gör ett genomdrag av föreställningen “Tipping point”.
2021-06-30 Stockholm. Carl Johan de Geer med sitt skandalösa och botfällda verk “Skända flaggan” i ateljén i Årstaberg.
2022-08-14 Ryttar-VM i Herning, Danmark. Henrik von Eckermann och King edward i sista rundan – mot guld. När sista hindret är hoppat står det klart, ekipaget vinner VM guld.
2023-06-16 Tyngdlyftaren Paula Junhov Rindberg. Paula och sambon Henrik åker till Södervärnshallen dagen innan SM börjar, för att känna på vikterna och göra sig redo. Visby Atletklubb ställer upp med lokaler.

Posted

in

by