Jury 2024: Lennart Johansson

Jag har arbetat som fotograf i Stockholms stad sedan 1978 och går i pension om 3 veckor.

Mitt jobb har varit alldeles galet spretigt då jag gjort uppdrag för de flesta förvaltningarna i stan. Så olika uppdrag med helt olika karaktär. Mycket flygbilder har det blivit, invigningar, dokumentation, stadsbilder, arkitektur o.s.v.

Min pappa var fotograf, plåtade reklam och industribilder mest. Hängde med honom ibland i det magiska mörkrummet och kollade när han gungade fram svartvita bilder i skålen. Han gav mig en lådkamera när jag var 8 år, sen var det fotoskola, fotograf/säljare i fotoaffär, sedan fotobiträde i lumpen. Efter det har jag jobbat 46 år på Stadsbyggnadskontoret.

Fotografi är magi, allt man kan fixa i efterhand, själva ”fusket” är väl det som roat mig mest. Min fotostil är väl lite marig att beskriva, jag gillar att hamna i mysko miljöer och det har jag verkligen gjort i mitt arbete. Sen tycker jag mycket om arkitektur, att beskriva en byggnad, hitta detaljer, kul också med kontraster i tillvaron.

Svårt att välja en enda bild som jag är stolt över, men en som jag inte kan glömma är lunchrasten på Gudruns kött i Slakthusområdet, jag fotade där för boken ”Kött & Blod” inför 100-års jubileum för Slakthuset. Styckarna sitter helt blasé och käkar köttfärs med helt nerblodade kläder, på bordet framför dem ligger en Metrotidning med rubriken: vem av dessa kommer bli dietist?

Jag förväntar mig att Stockholmt Fotomaraton blir en skojig tillställning med mycket fantasifulla, kreativa bilder som resultat. För att få mig att titta extra: jobba med hjärtat, jag gillar spontanitet och humor!

Mina bilder? De ligger inte ute offentligt, jag jobbar ju inte kommersiellt och bilderna ligger lokalt på diskar i Stockholms stad än så länge. Så småningom kommer de hamna i Stockholmskällan och på Stadsarkivet…


Posted

in

by