Jury 2024: Jesper Waldersten

Berätta lite om dig själv, vem är du och vad gör du till vardags?

Fotograferande, tecknande, målande, skrivande och skulpterande konstnär. Går till ateljén varje vardag, försöker uppfinna magin så gott jag kan.

Hur började ditt intresse för fotografi?

Min första kamera fick jag på en resa till Skottland med mina föräldrar då jag var sju år. Det var en Kodak kompaktkamera.  Det var dimma varje dag. Alla bilder blev lila. Jag fotograferade mest ruiner av gamla slott. Går ofta tillbaka till de bilderna. Mina föräldrar var fortfarande gifta. Pappa hade en silverfärgad Citroën som gick att höja och sänka. Bilder har såklart alltid varit centrala för mig. Jag hamnade på Hall & Cederquist sedan, där fördjupades intresset då jag lärde känna Lars Hall.

Vad är det bästa med fotografi enligt dig?

Frågan är lite avig, som att svara på vad det bästa med mat är. Nuförtiden blir jag mätt på bild. Jag är nyfiken på att se vad fotografi är om några år. Hur överlever det Ai till exempel?

Hur skulle du definiera din fotostil och ditt konstnärskap?

Jag använder mitt fotograferande mycket i skissprocessen. Det är rakt och ofta från höften. Fotograferandet är mer som pennan, inte som penseln. Jag blandar ofta text i mina bilder också, försöker visa upp vardagen från ett oväntat håll. Oftast blir det svartvitt, det blir en bra grund för fritt tänkande.

Har du en bild som du är särskilt stolt över? Varför?

Jag tycker om mina vattenfotografier. De är en blandning mellan måleri och sportfotografi på något vis. ”Grounded” till exempel som jag tog på Capri i 35 gradig värme. Den var med på Waldersten All Over på Fotografiska. Tekniken är att jag målar på varm sten med vatten och figurerna dunstar på under 40 sekunder. Så det gäller att vara flink lite överallt. I diktaturer använder man sig av vattenklotter, när militären kommer har redan slagorden dunstat bort. Man ser tidens gång, det förgängliga då Jesus är på väg bort där på korset (som egentligen var en fog  mellan kakelplattor vid entrén till Axel Munthes hus). Jag trivs att gräva där jag står, använda mig av det till synes lilla.

Vad är din förväntan på juryarbetet?

Att ha det trevligt, att finna någonting som får mig ur balans. Leta guld i rännstenen, alltid spännande.

Vad ska jag tänka på för att du ska välja ut mina bilder?

Att vara dig själv. Att absolut inte tänka på vad jag gillar!

Om jag vill följa och bli inspirerad av dig, var kan jag göra det då?

Följ mig på Instagram till att börja med. Jag går under namnet Waldersten.


Posted

in

by