Jury 2024: Hampus Busk

Berätta lite om dig själv, vem är du och vad gör du till vardags?

Jag är en arkivarie och grävande kulturhistoriker som verkar i gränslandet mellan offentlig och privat sektor. En bärande del av mitt arbete är att, i samspel med andra aktörer, dokumentera, utveckla och tillgängliggöra det byggda kulturarvet utifrån devisen att bevara, berätta och skapa historia. Inom mitt arbete har förmedling och intresset för bebyggelsehistoria alltid stått i centrum. Som utbildad konstvetare har jag ett stort intresse för fotokonst.

 Hur ser din relation ut till fotografi?

Jag har gått en 2-årig fotoutbildning och bland annat prövat många äldre analoga fototekniker som Daugerriotypi. Många år utövade jag ett intensivt fotointresse. Sedan jag fick barn har dokumentation av dem varit i fokus. I mitt arbete som arkivarie för Stockholms stad är en stor del av mitt arbete att hantera foto som historisk källa och säkra bevarande och sökbarhet för dagens fotomaterial. 

Du arbetar mycket med att låta fotografier levandegöra historien runt Stockholm, berätta om det.

Som kulturhistorisk berättare med stort intresse för Stockholms historia arbetar jag ofta med att lägga upp (och geotagga) material på Stockholmskällan och berätta om intressanta platser på sociala medier-plattformar. Jag håller också ofta stadsvandringar till fots- & till cykel genom Stockholm kopplat till Stockholms stadsarkiv och Open House festivalen.

 Vad är det bästa med fotografi enligt dig?

Förmågan att sätta perspektiv på världen, med alla dess vrängningsmöjligheter.

Hur mycket fotograferar du själv, och vad fotograferar du?

Jag tar i genomsnitt 20 foton per dag med telefonen, oftast för att skapa nu-då-dokumentation kopplat till äldre historiskt foto eller av mina barn. 

 Vad är din förväntan på juryarbetet?

Stockholms fotomaraton är inte bara en rolig tävling. Det är också en viktig katalysator för att främja intresset för att dokumentera Stockholm som plats och livet som levs här. Jag ser fram emot att tillsammans med övriga juryn lyfta fram det bästa av alla talangfulla deltagare.

 Vad ska jag tänka på för att du ska välja ut mina bilder?

Jag älskar foto som referensspel, både till andra estetiska uttryck eller äldre historiskt material. Vill man väcka mitt särskilda intresse ser jag gärna att det plockas upp. 

 Om jag vill följa och bli inspirerad av dig, var kan jag göra det då?

 Följ mig på Instagram @sejdarn eller på LinkedIn.


Posted

in

by