Jesper gillar humor och 360°

Jesper Wallerborg. Berätta lite mer om dig själv.

Sexbarnsfar och framtidsälskare. Är egentligen utbildad serietecknare, men har framförallt jobbat som AD och kreatör, och använt mina visuella fantasier till kommunikation i alla dess former. Från gravstensgravyr till stortavlor, hyllvippor och virtual reality. Runt 2016 blev jag förälskad i 360-formatet och driver sedan 2020 en XR (AR/VR/MR) utbildning på Futuregames i Stockholm.

Vad är ditt förhållande till fotografier och bilder?
Mitt förhållande till fotografier är komplicerat. Min pappa har fotat dagligen sedan mitten av 50-talet, (Först dia, men på senare decennier digitalt) och har allt arkiverat i tidsordning. Han har drivor av olika mer eller mindre omfattande samlingar av kameror samt objektiv. Jag fick min första egna systemkamera, en Praktica, när jag var 13.

Foto har liksom varit som en naturlag. Ett självklart sätt att kapsla in vardagens detaljer och berättelser över tid snarare än något där varje frame är genomtänkt och betydande utan sin kontext.

Jag producerar och samlar själv drivor av slafsiga referensbilder för att hänga fast detaljer i världar och berättelser jag bygger. Konsten för mig ligger i ”big data”, fast manuellt, så att säga.
Vill vara tydlig med att jag uppskattar alla typer visuellt berättande och ett välgjort fotohantverk.

Vad är din förväntan på juryarbetet?
Jag hoppas på en vitamininjektion av kreativa lösningar som spretar rejält. Ju mer det spretar desto gladare blir jag.

Vad kommer vara din strategi vara för att hitta vinnaren?
Jag kommer leta efter de bilder som utöver att känna även får mig att undra.

Vad ska man göra för att du ska gilla ens foton?
Humor, detaljer som förmedlar berättelser gillar jag.


Posted

in

by