Hur skapa närvaro?

Vi har fått möjligheten att översätta och publicera inspirerande artiklar från vår huvudpartner SIGMA. Här kommer den första; hur skapa närvaro i streetfotografering.

In English: street-photography-mats-alfredsson-how-to-create-presence

För mig handlar gatufotografi om närvaro. Om bilder där betraktaren blir en del av händelsen. Målet är att få det att kännas som om du själv är där, just i det ögonblicket. Du kan sträcka ut handen och röra vid motivet. Den mycket kände gatufotografen Bruce Gilden beskrev detta som: “När du kan känna lukten av gatan, det är gatufotografi.”

Men hur tar du dig dit? En bra start är att välja ett objektiv som erbjuder en vidvinkel. Alla bilder du kommer att se i den här berättelsen är fotograferade med SIGMAs I-serie 24mm F2 tillsammans med SIGMA fp L, världens minsta fullformatskamera med 61MP, under en resa till Kap Verde. En fantastisk gatufoto-kombination med en kamera och objektiv som definitivt hjälper dig att skapa en närvaro i dina bilder.

En vidvinkel “tvingar” ofta dig att stiga närmare för att göra bilden mer intressant. Utmana dig själv att ta det där lilla extra steget. Det är dock viktigt att vara förberedd, saker och ting sker ofta mycket oväntat. Ögonblicket kommer i ett nafs och försvinner på samma sätt.

Så se till att kameran alltid är på. Använd aldrig objektivlocket. Bestäm ISO utifrån ljusförhållanden, jag själv brukar ofta köra ett relativt högt ISO även under dagen för att undvika att justera så mycket (nästan aldrig under 800) och sedan en bländare på 8-11. Med 24mm innebär det också att du får ett långt skärpedjup, vilket betyder att händelser i bakgrunden inte försvinner i suddet. Det som händer i både den andra och tredje “bildlagret” kan ofta vara lika intressant som huvudmotivet och bidra till en spännande helhetsbild.

Fotosviten i den här berättelsen är tagen under en tre veckors vistelse i öriket Kap Verde. Ljuset är oftast fantastiskt och människorna lever sina liv i gatumiljön. Det finns massor av marknader, fisk, grönsaker och prylar. Det gör att du kan komma närmare människor och händelser på ett naturligt sätt. Och faktum är att när du fotograferar snabbt med en vidvinkel på nära håll, märks du förvånansvärt lite.

Sök upp platser där många människor är i rörelse. Fotografera på instinkt och känsla. Lär dig hur utrustningen fungerar och ha roligt. Du tar ett foto och sedan fortsätter du gå innan någon förstår vad som hände. Om du känner för det, kan du stanna, kanske visa fotot och byta några ord.

Tricket är att aldrig smyga runt med kameran. Om du öppet visar vad du gör, försvinner misstanken. Möt människor med ett leende eller en tummen upp, och du får ofta ett leende tillbaka.

Bilder med hög närvaro är oftast mer spännande att titta på efteråt. Det öppnar upp dina sinnen och du kan till och med känna lukten av gatan och det unika ögonblicket.

Mats Alfredsson
Gatufotograf

Mats är en gatufotograf, baserad i Sverige. Han reser runt i världen, gör vad han älskar; att ta bilder av människor. För honom är gatufotografi att upptäcka och dokumentera vad andra vanligtvis inte ser. Små mänskliga händelser i det offentliga rummet, som normalt går obemärkta. Det är en spännande resa in i det oväntade.


Posted

in

by