Det är alltid kul att bygga nåt klurigt – intervju med Bo Reinerdahl

Vi har valt att låta några av våra återkommande deltagare vara i fokus. Personer som på många sätt personifierar vad Stockholm Fotomaraton är.

Vi börjar med Bo Reinerdahl, en person som varit med under hela Stockholm Fotomaratons resa. Han har också gett tillstånd att publicera en del av hans temabilder genom åren.

Tio år av Fotomaraton; hur kommer det sig att du hållit i så länge?

Det är kul med kreativa utmaningar. Förra året var egentligen min tjugonde Fotomara här i Stockholm. För oss deltagare är det lätt att dyka upp en gång om året med en kamera i handen. Det lär vara värre för Emil & Co att under året jaga folk som kan sponsra och samarbeta OCH sen hålla sig vaken under tävlingsdygnet. 

– Vad är det som gör fotografering så roligt?

Om man vill floskla loss lite så kan man säga att det är ett personligt uttryck som spänner över hela registret från ren objektiv dokumentation till djupt abstrakt estetik. Det är en konstform som är öppen för så många, hur gammal du är eller vilket verktyg som används är inte avgörande för ditt uttryck. 

– Hur förbereder du dig för ett fotomaraton?

Det är suveränt om man kan ha en påse med rekvisita som man kan ställa ifrån sig i en parkerad bil eller något, även om jag brukar få bära hem det mesta oanvänt. Lite tyger som möjliga bakgrunder kan hjälpa. Deltagarnumret är den enda bilden som jag i verkligheten kan planera i förväg. Det är alltid kul om man kan bygga ihop något klurigt för det temat.

– Vad är dina allra bästa tips för att som tävlande få till det bästa fotomaratonet?

Vare sig du går själv eller med kompisar, försök att hämta ut de nya temana så fort som de blir tillgängliga. På så sätt kan du börja jobba med kommande teman i bakhuvudet medan du fotar färdig de befintliga bilderna. SKRIV NER vad du har fotat på respektive tema i en lista så att du har full koll på vilket tema som du har fotat och vad nästa tema är. Ta med silvertejp! #barautifallatt.

– Du brukar ha lite smarta lösningar för att få med dig utrustningen – vilken är din allra bästa snilleblixt?

Det allra smartaste vore kanske att inte ta med mig så många objektiv. Men 2019 blev jag trött på att bära min tunga kameraväska så jag byggde en liten aluminiumvagn med longboardhjul som jag monterade under väskan. När ryggen blir trött får utrustningen rulla på marken bredvid mig. I nedförsbackarna tar väskan ledningen faktiskt.

– Vad är dina förväntningar inför Stockholm Fotomaraton 2023?

Trevligt dubbeltydiga teman och ett vänligt bemötande från SMHI.

Faktaruta

Namn:

Bo Reinerdahl

Bostadsort:

Bandhagen

Fotograferar med:

Nikon Z7ii och Iphone X

Favoritmotiv:

Macrostilleben


Posted

in

by